عوارض جانبی خاص پرتودرمانی بر روی سینه و قفسه سینه-در این نوشته در مورد عوارض پرتو درمانی بر روی قفسه سینه و سینه توضیحات جامعی خواهیم داد.

بازار مدیکال

عوارض پرتودرمانی بر روی سینه و قفسه سینه چیست؟

پرتو درمانی سرطان سینه
پرتو درمانی سرطان سینه

رادیوتراپی قفسه سینه شامل رادیوتراپی سینه، دیواره قفسه سینه شما (اگر جراحی برای برداشتن سینه انجام داده اید) یا خود قفسه سینه می باشد. این می تواند شامل رادیوتراپی برای ریه ها یا مری (لوله یا مجرای غذای شما) باشد.

عوارض جانبی بستگی به محل درمان شما دارد.

1- اگر در حال دریافت پرتودرمانی برای پستان هستید

اگر به سینه اشعه داشته باشید، می تواند بر قلب یا ریه های شما تأثیر بگذارد و همچنین عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.

عوارض  کوتاه مدت پرتو درمانی پستان

تابش به پستان می تواند باعث شود:

  • تحریک پوست، خشکی و تغییر رنگ
  • درد سینه
  • تورم سینه در اثر تجمع مایعات (ادم لنفاوی)
  • برای جلوگیری از تحریک پوست اطراف سینه، سعی کنید بدون استفاده از سوتین حرکت کنید. اگر این امکان پذیر نیست، یک سوتین نخی نرم و بدون سیم بپوشید.
  • اگر شانه‌های شما سفت می‌شوند، از تیم مراقبت سرطان خود در مورد تمرین‌هایی برای حفظ حرکت آزادانه شانه بپرسید.
  • درد سینه، تغییر رنگ و تجمع مایعات (ادم لنفاوی) به احتمال زیاد یک یا 2 ماه پس از پایان پرتودرمانی از بین خواهند رفت. اگر تجمع مایعات همچنان مشکل ساز است، از تیم مراقبت سرطان خود بپرسید که چه اقداماتی می توانید انجام دهید. برای اطلاعات بیشتر به لنف ادم مراجعه کنید.

عوارض طولانی مدت پرتو درمانی پستان

  • پرتودرمانی ممکن است باعث تغییرات طولانی مدت در پستان شود. پوست شما ممکن است کمی تیره تر باشد و منافذ ممکن است بزرگتر و قابل توجه تر باشند. پوست ممکن است کم و بیش حساس باشد و نسبت به قبل از درمان ضخیم تر و سفت تر باشد. گاهی اوقات اندازه سینه شما تغییر می کند – ممکن است به دلیل تجمع مایع بزرگتر یا به دلیل بافت اسکار کوچکتر شود. این عوارض جانبی ممکن است مدت زیادی پس از درمان باقی بمانند.
  • بعد از حدود یک سال، نباید هیچ تغییر جدیدی داشته باشید. اگر بعد از این مدت تغییراتی در اندازه، شکل، ظاهر یا بافت سینه مشاهده کردید، فوراً به تیم مراقبت از سرطان خود در مورد آنها بگویید.

عوارض جانبی کمتر شایع در مناطق مجاور

اگرچه نادر است، تابش به پستان می تواند بر اندام های قفسه سینه، از جمله قلب و ریه ها تأثیر بگذارد. امروزه این امر به اندازه گذشته رایج نیست، زیرا تجهیزات پرتودرمانی مدرن به پزشکان اجازه می دهد تا پرتوهای پرتو را بهتر روی ناحیه مبتلا به سرطان متمرکز کنند و تأثیر کمتری بر سایر مناطق داشته باشند.

شکستگی دنده:

در موارد نادر، پرتودرمانی ممکن است دنده ها را ضعیف کند که می تواند منجر به شکستگی شود. مطمئن شوید که متوجه شده اید به دنبال چه چیزی باشید و در صورت مشاهده هر یک از این عوارض جانبی، به تیم مراقبت از سرطان خود بگویید.

عوارض قلبی:

تابش اشعه به پستان نیز می تواند بر قلب تأثیر بگذارد. این می تواند باعث سخت شدن شریان ها شود (که می تواند احتمال حمله قلبی در آینده را افزایش دهد)، آسیب دریچه قلب یا ضربان قلب نامنظم.

آسیب ریه (پنومونیت ناشی از تشعشع):

تابش اشعه به پستان گاهی می تواند باعث التهاب ریه شود که به آن پنومونیت پرتویی می گویند. برای جزئیات بیشتر به «اگر در حال دریافت تشعشع به قفسه سینه هستید» در زیر مراجعه کنید.

آسیب به اعصاب شانه و بازو:

تابش به سینه گاهی اوقات می تواند به برخی از اعصاب بازو آسیب برساند. این پلکسوپاتی بازویی نامیده می شود و می تواند منجر به بی حسی، گزگز، درد و ضعف در شانه، بازو و دست شود.

عوارض جانبی براکی تراپی

اگر درمان شما شامل براکی تراپی (ایمپلنت های پرتو داخلی) باشد، ممکن است متوجه حساسیت، سفتی، قرمزی و کبودی سینه شوید. همچنین ممکن است برخی از عوارض جانبی مشابه با پرتودرمانی خارجی را داشته باشید. به تیم مراقبت از سرطان خود در مورد هر مشکلی که متوجه شدید اطلاع دهید.

2- اگر در حال دریافت پرتودرمانی به قفسه سینه هستید

عوارض پرتو درمانی قفسه سینه شامل موارد ذیل میباشد:

  • گلو درد
  • مشکلات بلع
  • از دست دادن اشتها
  • سرفه
  • تنگی نفس

تشعشع همچنین می تواند باعث مشکلات دیگری در قلب یا ریه ها شود.

عوارض قلبی

تابش اشعه به قسمت میانی قفسه سینه می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. این خطر با دوزهای پرتوهای بالاتر و مناطق درمانی بزرگتر در این قسمت از بدن شما افزایش می یابد. تشعشع همچنین می‌تواند باعث سفت شدن شریان‌ها (که می‌تواند بعداً احتمال حمله قلبی را افزایش دهد)، آسیب دریچه قلب یا ضربان قلب نامنظم ایجاد کند.

پنومونیت پرتویی

پنومونیت پرتویی التهاب ریه ها است که می تواند در اثر پرتودرمانی به قفسه سینه (یا در موارد کمتر، سینه) ایجاد شود. ممکن است حدود 3 تا 6 ماه پس از پرتودرمانی رخ دهد. احتمال ابتلا به سایر بیماری های ریوی مانند آمفیزم (که شامل آسیب تدریجی بافت ریه می شود) بیشتر است. علائم شایع پنومونیت تشعشعی عبارتند از:

  • تنگی نفس که معمولا با ورزش بدتر می شود
  • درد قفسه سینه، که اغلب هنگام تنفس عمیق بدتر می شود
  • سرفه
  • خلط صورتی
  • تب با درجه پایین
  • ضعف
  • گاهی اوقات هیچ علامتی وجود ندارد و پنومونیت پرتویی در عکس قفسه سینه مشاهده می شود.
  • علائم اغلب خود به خود از بین می روند، اما در صورت نیاز به درمان، بر اساس تلاش برای کاهش التهاب است. معمولاً از استروئیدها مانند پردنیزون استفاده می شود. با درمان، اکثر افراد بدون هیچ گونه اثر ماندگاری بهبود می یابند. اما در صورت تداوم، می تواند منجر به فیبروز ریوی (سفتی یا زخم شدن ریه ها) شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، ریه ها دیگر نمی توانند به طور کامل باد کنند و هوا را جذب کنند.

مطمئن شوید که متوجه شده اید به دنبال چه چیزی باشید و اگر متوجه هر یک از این عوارض شدید به تیم مراقبت از سرطان خود بگویید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست