سیتی اسکن اسپیرال-این مقاله توضیحات جامع در مورد سیتی اسکن های اسپیرال و مولتی اسلایس بیان میکند

بازار مدیکال

این مقاله توضیحات جامع و کاملی در مورد سیتی اسکن اسپیرال و مولتی اسلایس بیان میکند

سیتی اسکن اسپیرال را میشناسید؟

در برخی مراکز تصویربرداری عبارت “این مرکزمجهز به دستگاه سیتی اسکن  اسپیرال میباشد ” نمایش داده میشود. برای درکه بهتر ابتدا مفهوم کلمه اسپیرال یا مولتی اسلایس بدانیم چیست؟

کلمه اسپیرال به مفهموم چرخشی و یا حلزونی و یا مارپیچ میباشد، قراردادن این کلمه در کنار سیتی اسکن به معنای آن است که دستگاه سیتی اسکن این مراکز پیشرفته است و حرکت چرخشی و دورانی دارد.

CTSCAN
CTSCAN

آیا سیتی اسکن می چرخد و حرکت دورانی دارد؟

بله،دستگاه سیتی اسکن از چند قسمت مهم تشکیل شده است که مهمترین آن  گنتری است و گنتری از دوقسمت ثابت و دورانی تشکیل شده است .

قسمت دورانی گنتری حول بیمار با سرعت بالا در زمان اسکن گردش می کند تا بتواند تصاویر مقطع از بافت های بیمار در مدت زمان کم را دریافت بکند.

آیا در گذشته سیتی اسکن ها اسپیرال نبودند؟

خیر، در گذشته نه چندان دور (15 سال قبل) سیتی اسکن ها اسپیرال نبودند و حرکت گردش 360 درجه کامل حول بیمار نداشتند.

قسمت دورانی بصورت نیم دایره حول بیمار میچرخید و این کا را به دفعات زیاد تکرارمی شد تا  تصاویر لازم از بافت های بدن بیمار بدست آید.

و این کار باعث میشد که زمان اسکن طولانی شود و چند دقیقه زمان ببرد و بیمار دوز اشعه زیادی دریافت بکند.

سیتی اسکن های اسپیرال و مولتی اسلایس

امروزه تمامی سیتی اسکن ها اسپیرال  و مولتی اسلایس هستند و دیگر اسپیرال فاکتور مهمی نیست که برای سیتی اسکن قید شود.

مراکزی که عبارت این مرکز به دستگاه سیتی اسکن اسپیرال مجهز است را نمایش می دهند، عمدتا دستگاه آنها قدیمی و دو اسلایس  است و حدودا 10 سال قبل نصب شده است.

همچنین  در آن دوره نمایش این عبارت جنبه تبلیغاتی داشته و برای جذب بیماران بوده ، و بیمار تصور میکند دستگاه سیتی اسکن اسپیرال دستگاه جدید و پیشرفته ای است.

سیتی اسکن های مولتی اسلایس

فاکتور مهم  دستگاه سیتی اسکن اسپیرال تعداداسلایس های آن میباشد.هر چه تعداد اسلایس یک دستگاه سیتی اسکن بیشتر باشد آن دستگاه پیشرفته ترو سریعتر است و از امکانات و آپشن های بیشتری برخوردار است و تصاویر بیماران  باکیفیت تر است و بیمار دوز اشعه کمتری دریافت میکند.

در حال حاضر سیتی اسکن های مولتی اسلایس، تک اسلایس یا دو اسلایس ،4 اسلایس،6اسلایس ، 16 اسلایس ،64 اسلایس ، 128 اسلایس و 256 اسلایس و 520 و یا 640 اسلایس می باشند.

4 اسلایس
4 اسلایس

مفهوم سرعت

همانطور که قبلا گفته شد قسمت دوار دستگاه سیتی اسکن اسپیرال به نام گنتری است و حول بیمار با سرعت بالا می چرخد.

با هر دور کامل 360 درجه ،اطلاعات زیادی از  بیمار دریافت میکند و این اطلاعات که Raw data  نامیده میشود به سیستم کامپیوتر ارسال می شود.

برای مثال دستگاه دو اسلایس با هر چرخش دستگاه حداکثر 2 تصویر و دستگاه شانزده اسلایس با هر بار چرخش حداکثر 16 تصویر و دستگاه 128 اسلایس با هر چرخش حول بیمار 128 تصویر به سیستم کامپیوتر ارسال میکند.

سرعت هر دورچرخش گنتری چقدر است؟

تمامی سیتی اسکن ها قادر هستند با سرعت 1 تا 3 ثانیه یک دور کامل حول بیمار(360 درجه) گردش بکنند.

دستگاه های پیشرفته تر مانند 128 اسلایس شرکت نیوسافت وزیمنس این رقم به 0.25 ثانیه کاهش یافته است یعنی  گنتری در هر ثانیه 4 مرتبه حول بیمار گردش میکند.

محاسبه تعداد تصاویر دریافتی

برای مثال دستگاه 128 اسلایس که بسیار پرسرعت است و در هر بار چرخش 128 تصویر از بیمار دریافت میکند و در هر ثانیه چهار مرتبه گردش کامل میکند، پس در یک ثانیه قادر است  512 تصویر از زوایای مختلف بیمار بدست آورد.

در حالیکه برای دستگاه مولتی اسلایس 2 اسلایس قادر است حداکثر تنها 2 تصویر در هر بار گردش بدست آید و همچنین اگر با سرعت حداکثر خود 1 ثانیه بچرخد این رقم دو تصویر در ثانیه بدست می آید.

و به همین دلیل است دستگاه 128 اسلایس به بالا را برای سیتی آنژیو قلب استفاده میشود.

چون اسکن را بسیار سریع انجام میدهد و قادر است از قلب که دايما در حال حرکت هست تصاویر بدون آرتیفکت حرکتی بدست آورد و بیمار دوز اشعه کمتری دریافت کند.

128 SLICE
128 SLICE

اسلایس چیست؟

توضیحات مختصری در مورد اسلایس داده شد و ذکر شد که  سیتی اسکن  مولتی اسلایس یا اسپیرال را براساس تعداد اسلایسشان می شناسند، این اسلایس ها در قسمت دتکتورهای دستگاه سیتی اسکن قرار دارند.

دتکتورهای سیتی اسکن که وظیفه دریافت اطلاعت بیمار را برعهده دارند تعدادشان 40الی 45 عدد میباشد.

وهر دتکتور از تعدادی کانال تشکیل شده که وظیفه آنها دریافت اطلاعات تصاویر از بیمار است و تعداد این کانال ها بیانگر تعداد اسلایس آن دستگاه میباشد.

برای مثال دستگاه 16 اسلایس تمامی دتکتورهایش 16 کانال یا اسلایس دارد که این کانال ها وظیفه دریافت اشعه ایکسی که حاوی اطلاعات بیمار است را برعهده دارد.

و این اطلاعات که سیگنال های آنالوگ است شامل اشعه ایکس ضعیف شده ای هست که از بافت های بیمار عبور کرده و حاوی اطلاعات است و دتکتور این سیگنال ها را دریافت میکند و به دیجیتال تبدیل میکند و به سیستم کامپیوتری ارسال میکند.

تصویر مقطع چیست؟

تصویر مقطع یعنی گرفتن تصویر از عرض و پهلو برای فهم بهتر این مطلب یک کیک را در نظر بگیرید که شما از محتویات داخل کیک بی اطلاع هستید .

حال شما با چاقو  کیک را به تکه های نازک 1 سانتیمتری بطور  مساوی برش میدهید و الان مشخص  می شود که داخل این کیک چه چیزهایی وجود دارد.

slice
slice

سیتی اسکن مولتی اسلایس هم با بدن انسان دقیقا همین کار را انجام میدهد بصورت مجازی با کمک اشعه ایکس با هر بار چرخش 360 درجه حول بدن برش های نازک میلی متری میدهد تا محتویات داخل بافت های بدن  کاملا آشکار شود .

و این عمل گردش کامل حول بیمار و گرفتن تصاویراز زوایای مختلف بدون توقف  را اسپیرال یا هلیکال گویند . و اگر با توقف های متوالی اشعه ایکس حین اسکن باشد را آگزیال می گویند.

برای اینکه بیشتر مفهموم این عبارت را درک کنیم بایستی طرز عملکرد دستگاه سیتی اسکن را بدانیم چگونه است.

طرز عملکرد دستگاه سیتی اسکن

برای این بدانیم دستگاه سیتی اسکن مولتی اسلایس  چگونه کار میکند ابتدا باید دانست که این دستگاه از چه قسمت ها و قطعاتی تشکیل شده است.

قسمت های دستگاه سیتی اسکن

دستگاه سیتی اسکن از سه قسمت مهم گنتری و تخت و سیستم کامپیوتر تشکیل شده است. تخت و گنتری وظیفه انجام اسکن و دریافت تصاویر از بیمار و ارسال این اطلاعات به سیستم کامپیوتر را برعهده دارند.

سیستم کامپیوتر از پردازشگر قدرتمندی برخوردار است  این اطلاعات را که اصطلاحاRaw data نامیده می شود را دریافت پردازش میکند و آنها را به تصاویر تبدیل میکند و در مانیتور نمایش میدهد.

و همچنین نرم افزاری برروی این سیستم نصب است که کارشناسان برای انجام اسکن بیمار و فرمان دادن به دستگاه از آن استفاده می کنند.

سی تی اسکن
سی تی اسکن

قطعات دستگاه سیتی اسکن

قطعات اصلی دستگاه سیتی اسکن اسپیرال در قسمت گنتری قرار دارد. که این قطعات شامل تیوب اشعه ایکس، ژنراتور، دتکتور،کولیماتور و قطعات دیگر میباشد.

قطعات مذکور در تمامی برندهای سیتی اسکن و حتی تقریبا در سایر تجهیزات تصویربرداری مشترک بوده ،برای مثال وظیفه  تیوب و ژنراتور تولید اشعه ایکس و وظیفه کولیماتور و دتکتورها دریافت اطلاعات و تصاویر از بیمار است.

Gantry
Gantry

 

جهت نصب و راه اندازی و تعمیرات تجهیزات تصویربرداری و پکس و پرینتر و مشاوره خرید تماس بگیرید 09357985158

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست